Vanaf 1 januari 2023 geldt een nieuwe verplichting voor ondernemers: kantoorpanden met een kantoorfunctie moeten minimaal energielabel C hebben. Wat houdt deze regel in en wat kun je doen om een boete te voorkomen, mocht je kantoorpand nog geen energielabel C of beter hebben?
Volgens het Bouwbesluit uit 2012 moeten kantoorpanden minstens energielabel C hebben per 1 januari 2023. Voldoet je kantoor niet aan deze norm, dan mag je het in principe niet meer als zodanig gebruiken en kan een boete volgen. Deze verplichting geldt voor kantoorpanden die aan de volgende criteria voldoen:
Energielabel C betekent concreet een energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar aan primaire fossiele energie. Een energieadviseur beoordeelt dit bij het vaststellen van het energielabel. Dit gebeurt volgens de NTA 8800 methodiek. Enkel een gecertificeerde EPA-U adviseur mag het energielabel vaststellen. Heeft een kantoorpand al energielabel C, maar is dit afgegeven volgens de oude methodiek dan is dit energielabel alsnog geldig. Let er wel op dat dit energielabel maximaal 10 jaar geldig is. Heeft jouw kantoorpand een energielabel C, afgegeven in 2016, dan verloopt dit energielabel uiterlijk in 2026. Het is mogelijk dat het energielabel terugvalt in een andere labelklasse. De nieuwe methodiek is immers strenger. Concreet kan dit betekenen dat het noodzakelijk is om te investeren in verduurzaming om het kantoor alsnog op energielabel C te krijgen.
Veel ondernemers investeren al in verduurzaming, maar hoe zorg je ervoor dat je kantoor aan de wettelijke verplichtingen voldoet?
Geen label C? Verbeter het energielabel!
Verbruikt je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas? Dan heb je een energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je alle energiebesparende maatregelen moet nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De verplichting van minimaal energielabel C is een uitbreiding van deze plicht. Voor sommige bedrijven gelden dus allebei de verplichtingen.
Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven voldoen aan de nieuwe regels. De handhaving ligt bij de gemeente, in samenwerking met het Informatiepunt Leefomgeving. In sommige gemeentes is de handhaving tot op heden best strikt. Ondernemers ontvangen waarschuwingsbrieven. In deze brieven staat beschreven dat ze voor een bepaalde datum moeten voldoen aan de wet. Doen ze dat niet dan volgt een boete. Om boetes te voorkomen, is het verstandig om snel te controleren of jouw kantoor aan de regels voldoet.
Wij begrijpen dat deze regels vaak als een last worden gezien voor veel bedrijven. Toch kent verduurzamen ook voordelen. Het is cruciaal om te weten welke maatregelen nodig zijn om het juiste energielabel te bereiken en te voldoen aan de wetgeving. Dit kost veel ondernemers kostbare tijd en energie.
Gregie is hier om jou te helpen! Van deskundig advies en ondersteuning in het uitvoeren van maatregelen, tot het aanvragen van subsidies en het vinden van de juiste financiering. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bedankt voor het inschrijven! Let's keep in touch!